Veel mensen plannen een verhuizing vooruit, bijvoorbeeld door het maken van een checklist van de spullen die meegaan met de verhuizing. Deze spullen kan men alvast in dozen stoppen, labelen en veilig wegzetten. Het uitzoeken van de kleine spullen is vaak een heel karwei, wanneer dit op tijd wordt gedaan voorkomt het veel stress op de verhuisdag zelf. Pak enkele dagen voor de verhuizing de grotere items in.  Maar hoe maak je nu een goede inschatting van het totaal aantal dozen dat je nodig zult hebben? Met de inboedel van een geheel huis en de haast ontelbaar kleine spullen is dit nog een hele klus. Maar maak je geen zorgen, hier geven we enkele richtlijnen.

Gaat uw inboedel tijdelijk in een opslagruimte of gaat u verhuizen? Lees hier hoeveel dozen je daar voor nodig hebt.

Met een goede planning beperk je de stress op de verhuisdag. Een inschatting van het aantal benodigde dozen is soms net zo ingewikkeld als de rest van de verhuizing. Een goed begin is het indelen van de te verhuizen goederen naar categorie.  Start met servies, fotolijstjes, kleding, boeken en andere toebehoren. Hiervoor kan dezelfde type doos worden aangeschaft, maar let wel op ze op een andere manier in te pakken. Servies en glazen kunnen het beste met papier of bubbeltjesplastic worden beschermd voor het in de doos wordt gestopt. Kleding heeft aan de andere kant geen verdere bescherming nodig en kan zo in de doos.

Koop de dozen in 3 maten: klein, middel en groot van normaal karton of eventueel plastic kratten die langer meegaan. Kleine dozen zijn het meest geschikt voor breekbare, kleine of zware spullen zoals dozen. Middelgrote dozen zijn ideaal voor keukenspullen, speelgoed, elektronica, CD/DVD’s of boeken. Gebruik de grote dozen dekbedden, handdoeken, kussens, keukenspullen of kleren.

Zorg dat je bij de verhuizing een mes, schroevendraaier, hamer en markeerstift bij de hand hebt. Bij de verhuizing zullen verschillende spullen uit elkaar moeten worden gehaald of gelabeld.

En uiteindelijk, hoeveel heb ik er nu daadwerkelijk nodig?

 • 2 à 3 kamer appartement: 10 kleine en 10 medium dozen, 3 grote dozen
  Verder: 1x rol tape, 1x rol bubbeltjes plastic en papier
  Welke opslagruimte: +/- 30 m3
 • 3-5 kamers: 15 kleine en 20 medium dozen, 8-10 grote dozen
  Verder: 2x rol tape, 2x rol bubbeltjes plastic en papier
  Welke opslagruimte: +/- 40 m3
 • >5 kamers: 25 kleine en 25 medium dozen, 15-20 grote dozen
  Verder: 4x rol tape, 3x rol bubbeltjes plastic en papier
  Welke opslagruimte: +/- 50 m3

Hiermee geven we een ruwe inschatting van het aantal dozen dat benodigd is voor een inboedel. Succes met de aanschaf van dozen (onder andere mogelijk bij Verhuisboxen.nl), het huren van een tijdelijk opslagruimte en de verhuizing.

Lees verder